Άρθρα

Γιατί δυσκολευόμαστε να ζούμε όπως επιθυμούμε;

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε με την ικανότητα να επιβιώνουμε. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, αρχικά, ως βρέφη θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε έναν δεσμό με το πρόσωπο ή τα πρόσωπο, που είναι διαθέσιμα να μας φροντίσουν. Έτσι, επιτυγχάνουμε τη σωματική και τη συναισθηματική μας ακεραιότητα. Όταν αυτός ο δεσμός είναι ασφαλής, τα πράγματα θα κυλήσουν σχετικά ομαλά στην πορεία, καθώς το παιδί θα νιώθει ασφαλής να εξερευνά το περιβάλλον, να αναπτύσσει δεξιότητες και να αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Όταν όμως ο ενήλικας ή οι ενήλικες αδυνατούν, για διάφορους λόγους, να προσφέρουν στο παιδί ένα βασικό αίσθημα ασφάλειας, τότε το τελευταίο, προκειμένου να επιβιώσει, θα αρχίζει να αλλάζει τις δικές του ανάγκες, τις επιθυμίες του, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, προκειμένου να ταιριάξει με όλα αυτά του φροντιστή, να τον “διευκολύνει”, προκειμένου να προστατέψει τον γονέα, αλλά και τον μεταξύ τους δεσμό. Κάπως έτσι όμως ξεκινούν και τα προβλήματα στην ψυχική υγεία αρχικά του παιδιού και αργότερα του ενήλικα, που πρόκειται να γίνει. Πολλές φορές μπορεί να κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα και να μη μπορεί να ηρεμήσει. Π.χ. από οργή για κάποια αδικία, από έντονη θλίψη, ή από έντονο άγχος ή από πανικό. Άλλες φορές πάλι, μπορεί το άτομο να βιώνει ένα έντονο μούδιασμα ή πάγωμα και ν α δυσκολεύεται να καταλάβει τι χρειάζεται ή και τι επιθυμεί.

Όλα αυτές οι αλλαγές, που χρειάστηκε να κάνουμε στον εαυτό μας για να διευκολύνουμε τους φροντιστές μας, δρουν παρασκηνιακά μέσα μας και καθορίζουν τις αποφάσεις μας, τις επιλογές μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, τις συμπεριφορές μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά και τη σχέση με τον εαυτό μας. Η επίδρασή τους στο παρόν μας είναι σημαντική. Τόσο, που πολλές φορές αδυνατούμε να εξηγήσουμε τι μας συμβαίνει ή γιατί συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ επιθυμούμε να συμπεριφερθούμε αλλιώς. Και όλο και δυσκολευόμαστε. Και συχνά νιώθουμε ανήμποροι, δυστυχισμένοι με επιλογές που δεν επιθυμούμε για εμάς. Όλα αυτά, όμως, μπορεί να αλλάξουν με την ψυχοθεραπεία και έτσι να αρχίσουμε να βιώνουμε μία ζωή, πιο κοντά στις επιθυμίες μας, άρα και με μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση.

Αθηνά Αραμπατζή

Γνωστική – Αναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια